Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Βότανα

Αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του οργανισμού με βότανα, αλλά πάντα με συμβουλή ειδικών, διότι υπάρχει πιθανότητα και για ανεπιθύμητες παρενέργειες.

ΑΓΧΟΣ: Ηρεμεί με βασιλικό, θυμάρι, μαντζουράνα.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ (οργανισμού): Δεντρολίβανο, Μαντζουράνα, Φασκόμηλο, Πιπεριές.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ (εσωτερικές και εξωτερικές): Γλιστρίδα, δάφνη, βάλσαμο, Λουΐζα, απήγανος, αχίλλεα, βίνκα, δίκταμο, πεντάνευρο.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ (ερεθισμός): Δεντρολίβανο, δάφνη, απήγανος, φλόμος, κρεμμύδι, μελιτζάνα.

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΕΣ: Οι ερεθισμένες από οποιοδήποτε λόγο αμυγδαλές θεραπεύονται με αγριμόνιο, δυόσμο, μέντα, θυμάρι, μαντζουράνα, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο.

ΑΝΑΙΜΙΑ: Θυμάρι, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ντομάτα.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Χαμομήλι, θυμάρι, πανσές.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΡΡΟΙΚΑ: Αγιόκλημα, αχίλλεα, βοράγο, λεβάντα, ονωνίδα, σάλβια, τίλιο, ρίγανη.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ: Καλέντουλα, Αχιλλέα, βίνκα, δίκταμο, λεβάντα, μαντζουράνα, υπερικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, τσάι βουνού, χαμομήλι.

ΑΣΘΜΑ: Αγριμόνιο, Αχιλλέα, βαλεριάνα, βάλσαμο, γαϊδουράγκαθο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, σαμπούκος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σέλινο, σκόρδο, τίλιο, χαμομήλι, ύσσωπος.

ΑΤΟΝΙΑ: Ιδιαίτερα για τη μυϊκή ατονία: Αχιλλέα, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, μάραθος, σκόρδο, δάφνη, κορίανδρος, βασιλικός, δίκταμο.

ΑΫΠΝΙΑ: Βαλεριάνα, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, ευκάλυπτος, λεβάντα, Λουΐζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, χαμομήλι, δεντρολίβανο.

ΑΥΤΙΩΝ (πόνοι): Βασιλικός, κολοκυθιά, κρεμμύδι, μελισσόχορτο, μολόχα, σκόρδο, χαμομήλι.

ΑΦΘΕΣ: Δεντρολίβανο, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο, χαμομήλι.

ΒΗΧΑΣ: Άσχετα με την αιτία που τον προκαλεί: αγριμόνιο, γλιστρίδα, βαλεριάνα, βασιλικός, γαϊδουράγκαθο, γλυκόριζα, ευκάλυπτος, σαμπούκο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαντζουράνα, μολόχα, μάραθο, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο, αμάραντο.

ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΕΣ (γενικά): Αγριμόνιο, βασιλικός, χαμομήλι, λουίζα, μολόχα, φασκόμηλο.

ΓΡΙΠΗ: Δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, μάραθος, σινάπι, φλαμούρι, σκόρδο.

ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ (γενικά): Σαμπούκος, κρεμμύδι, λεβάντα, μάραθος, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, Λουΐζα, μαϊντανός, χαμομήλι, πικροδάφνη.

ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ (γενικά): Αγριμόνιο, ευκάλυπτος, κρεμμύδι, Λουΐζα, πατάτα, σκόρδο, σέλινο.

ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΕΣ (γενικά): Αγριμόνιο, βάλσαμο, καρυδιά, καστανιά, ροδιά, σκόρδο, βάλσαμο.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΕΣ: Αγριμόνιο, βασιλικός, σαμπούκος, καρπούζι, καστανιά, σκόρδο, τίλιο, αγριοτριανταφυλλιά, αγγούρι, ντομάτα.

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΕΣ: Απήγανος, Αχιλλέα, γαϊδουράγκαθο, δυόσμος, μέντα, θυμάρι, λεβάντα, Λουΐζα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ: Αγριμόνιο, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, σκόρδο, χαμομήλι.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Βάλσαμο, κολοκυθιά, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, πατάτα, χαμομήλι.

ΕΚΖΕΜΑΤΑ: Δεντρολίβανο, κελέντουλα, λεβάντα, μαϊντανός, φασκόμηλο, χαμομήλι.

ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ: Τεύκριο, βασιλικός.

ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ: Αγριμόνιο, γαϊδουράγκαθο, μολόχα, πατάτα.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΕΣ (γενικά): Μαϊντανός, καλεντούλα.

ΖΑΛΑΔΕΣ: Άσχετα με την αιτία που τις προκαλούν: βάλσαμο, βασιλικός, δεντρολίβανο, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, αγριοτριανταφυλλιά, χαμομήλι.

ΗΛΙΑΣΗ: Σαν πρώτες βοήθειες αφέψημα σαμπούκου.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ: Αγριμόνιο, βαλεριάνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, τίλιο και χαμομήλι.

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ: Βάλσαμο, λεβάντα, αγριοτριανταφυλλιά.

ΚΑΛΟΙ: Βάλσαμο, καλέντουλα, μολόχα, πατάτα, σκόρδο.

ΚΟΛΙΚΟΙ (διάφοροι): Απήγανος, βάλσαμο, δυόσμος, καρυδιά, κρεμμύδι, κρόκος, μαντζουράνα, μέντα, μολόχα.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ: Αχιλλέα, σαμπούκο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαντζουράνα, πατάτα, σινάπι, χαμομήλι.

ΛΟΞΙΓΚΑΣ: Βαλεριάνα, δυόσμος, μέντα, ρίγανη.

ΜΑΤΙΩΝ (ερεθισμοί): Καρπούζι, κρόκος, Λουΐζα. μαϊντανός, μάραθο, ραδίκι.

ΜΕΛΑΝΙΕΣ: Αγριμόνιο, βασιλικός, δεντρολίβανο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μάραθο, μελισσόχορτο, μολόχα, πατάτα, σινάπι.

ΜΥΤΗΣ (αιμορραγίες): Φλαμουριά.

ΜΩΛΩΠΕΣ: Αχιλλέα, αθανασία, βιόλα, πιπεριά (κόκκινη), βάλσαμο.

ΝΑΥΤΙΕΣ: Γαϊδουράγκαθο, κολοκυθιά, λεβάντα, μάραθο, ρίγανη.

ΟΡΕΚΤΙΚΑ: Αχιλλέα, βασιλικός, θυμάρι, κρεμμύδι, κρόκος, ραδίκι, σκόρδο.

ΠΛΗΓΕΣ: Μαλακώνουν με βιόλα, βίνκα, καλέντουλα.

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΙ: Δίκταμος, δυόσμος, σαμπούκος, θυμάρι, καρυδιά, κισσός, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη, σινάπι, χαμομήλι.

ΠΡΗΞΙΜΑΤΑ: Αγριμόνιο, μάραθος, μαντζουράνα, πατάτα, ραδίκι, σκόρδο, σινάπι, χαμομήλι, απήγανος.

ΠΥΡΕΤΟΙ: Αθανασία, βαλεριάνα, δίκταμο, ευκάλυπτος, καρπούζι, καστανιά, Λουΐζα, μαϊντανός, σέλινο, τίλιο, χαμομήλι.

ΣΤΟΜΑΧΙΚΑ: Αχιλλέα, κολοκυθιά, γαϊδουράγκαθο, δίκταμο, κορίανδρος, Λουΐζα, μιλισσόχορτο, ραδίκι. Συγκεκριμένα για τα έλκη: βάλσαμο, πατάτα, τσουκνίδα και για τις νευρώσεις: χαμομήλι.

ΤΟΝΩΤΙΚΑ (γενικά του οργανισμού): Βαλεριάνα, απήγανος, σινάπι, χαμομήλι, αθανασία, Αχιλλέα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ: Αγριμόνιο, δυόσμος, θυμάρι, καρυδιά, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, μολόχα, μέντα, σκόρδο, φασκόμηλο.

ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ κοιλιάς: Βασιλικός, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σκόρδο, χαμομήλι.

ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ Δεντρολίβανο, κρεμμύδι, φασκόμηλο.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ (γενικά): γλιστρίδα, δεντρολίβανο, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, σέλινο, σκόρδο.

ΥΠΟΤΑΣΗ: Δάφνη, θυμάρι, φασκόμηλο.

ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ: Γαϊδουράγκαθο, καρυδιά, σέλινο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο φλώμος και ο απήγανος περιέχουν ισχυρά δηλητήρια. (Εξ ου και το "φλώμωσα")

Λοιπον, τα βοτανα ειναι μεγαλη ιστορια. Ολα τα φαρμακα, κοινως χαπια, παραγονται απο βοτανα, χημικως ή συνθετικως δηλ. οχι απ' ευθειας αλλα απο χημικη ουσια που εχει εξαχθει απο βοτανο. Το χαπι δεν εχει σχεδον καμμια θεραπευτικη ενεργεια, εχει μια ισχυρη δραση που αναχαιτιζει το συμπτωμα για ενα διαστημα, παιρνεις χαπι το βραδυ για να ξυπνησεις το πρωι να τρεξεις στο εργοστασιο. Δεν μπορεις να καθισεις δηλ. λιγες μερες να θεραπευτεις με την ησυχια σου . Γι' αυτο βγαλαν τα φαρμακα οι βιομηχανιες, τα οποια ταιριαζουν σε ηδη αρρωστημενους οργανισμους. Η ασθενεια ειναι υγιης αντιδραση του οργανισμου, διορθωνει το προβλημα που παρουσιαζεται, δηλ. ο οργανισμος σου κοβει την ορεξη επιτηδες για να μην φας, να νηστευσης και να προφυλαχθης. Τα χαπια καταπολεμουν την φυσικη αμυνα, δεν πεινας πρεπει να φας, παρε χαπι, φαγε γρηγορα να αντεξεις την δουλεια κοκ μεχρι να κλαταρεις, οποτε αρχιζει νεος κυκλος πιο σοβαρος απο βαρυτερα χαπια κοκ.Το στομαχοβοτανο, ή παναγιοχορτο, ή βοτανι της αγαπης, ή ασπροχορτο εχει απαγορευθει.

Τα βοτανα τα ετοιμαζουμε με τους εξης τροπους :

εμβρεγμα, τα μουσκευομε σε κρυο ή ζεστο νερο
εκχυμα, infusion, βραζομε νερο, το χυνομε πανω στα βοτανα, σκεπαζομε.
αφεψημα, decoction, βραζομε νερο και μαζι τα βοτανα σιγανα για λιγα λεπτα
εκχυλισμα, extrait, βραζομε σε νερο τα βοτανα για πολλα λεπτα εως οτου εξατμιστει ενα μερος του νερου
σιροπι
βαμμα, teinture, μουσκευομε τα βοτανα αρκετες ημερες σε καθαρο οινοπνευμα, ή κονιακ ή βοτκα για αλκοολικους
ολα αυτα λεγονται πτυσανη tisan.

Λοιπον .. χρησιμα συμπερασματα εως εδω, ειναι οτι τα βοτανα καθως ειναι η πρωτη υλη των χαπιων σε πολλες περιπτωσεις και καθως οι θεραπευτικες τους ιδιοτητες ειναι αδιαμφισβήτητες , θα πρεπει με προσοχη να καταναλωνονται, και παντα με τη συμβουλη γιατρων η βοτανολόγων ..
Επισεις δε θα πρεπει να μαζευουμε βοτανα απο τα βουνα χωρις την επιβλεψη καποιου ο οποιος να εχει γνωση, γιατι τα βοτανα περιεχουν και δηλητηρια ..

Σαφώς και δεν έχω γνώση επί του θέματος (ποιός άλλωστε έχει?), οι περισσότερες παραδοσιακές γνώσεις χαθήκαν άλλωστε. Εκτεταμένη έρευνα γίνεται στην Ευρώπη, κυρίως στην ανατολική όπου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά αλλά και με συνταγογράφηση από αδειούχους γιατρούς. Στην ΕΕ επιτρέπεται η συνταγογράφηση μόνο προτυποποιημένων εκχυλισμάτων, βαμάτων και γενικώς παραγώγων. Στην Ελλάδα, ως συνήθως, γίνεται των Ζωνιανών. Η Γερμανία είναι η πιο μπασμένη χώρα σ' αυτόν τον χώρο.

Συνταγές βρίσκει κανείς στον Διοσκουρίδη, Παράκελσο, αλλά και άλλους πιο σύγχρονους όπως τον Άγιο Κυριακό. Σαφώς και χρειάζεται γνώση παθολογίας, αν για παράδειγμα παίρνεις φασκόμηλο για τον βήχα που οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα είναι αυτονόητο ότι δεν θα βρεις γιατρειά.

Τα φυσικά φάρμακα επαναφέρουν την αρμονία στον οργανισμό αλλά όχι επειδή έχουν αργή δράση αλλά επειδή παρέχουν πολλές ουσίες οι οποίες δρουν συνδιαστικά. Το φασκόμηλο για παράδειγμα δεν έχει μια αλλά γύρω στις 5000 δραστικές ουσίες. Εννοείται ότι δεν γνωρίζουμε πως δρα η κάθεμία. Έχει όμως βρεθεί ότι η απώλεια μιας απειροελάχιστης ποσότητας μιας δραστικής ουσίας οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, λόγω του ότι μπλοκάρει ή ευωδώνει κάποιο ένζυμο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον διαταραγμένο δρόμο ο οποίος και προκαλεί την ασθένεια.
Γι 'αυτόν τον λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία και ο χρόνος συλλογής. Μια που αναφέραμε το φασκόμηλο πρέπει να συλέγεται στην εποχή της ανθοφορίας. Τώρα δηλ. Υπάρχει κανείς που να έχει αγοράσει από καταστήματα βοτάνων μπουμπουκιασμένο φασκόμηλο? Ακόμα και η φάση του φεγγαριού στον καιρό της συλλογής έχει σημασία.

Οι δραστικές ουσίες που υπάρχουν στα φυτά έχουν αναπτυχθεί για δική τους χρήση, για την προστασία από τις ασθένειές τους. Κι επειδή οι κύριοι εχθροί των φυτών είναι οι ιοί έχουν ισχυρή αντιϊκή δράση, αλλά όχι ισχυρή αντιμικροβιακή. Από τα φυτά έμαθαν τα ζώα, και τελευταίοι μάθαμε εμείς. Αν και κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να κατασκευάσει μια ουσία τόσο δραστική και με τέτοια τέλεια αναλογία όπως αυτή που κατασκευάζουν οι μέλισσες.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και κίνδυνοι σε σχέση με τα βότανα. Επιμένω. Συνεχίζω με το φασκόμηλο, για το οποίο οι Άραβες έλεγαν ότι αν έχει κάποιος στην αυλή του δεν πεθαίνει, και έχει συσχετιστεί με την μακροβιότητα των Κρητικών (παρόλο που όλοι πίνουν σαν σφουγγάρια). δεν μπορούμε να το πίνουμε σε καθημερινή βάση. Λάθος. Το φασκόμηλο περιέχει δραστικές ουσίες που συσωρεύονται στο συκώτι και σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικές. Γι' αυτό και η χρήση πρέπει να είναι διαλείπουσα. Επίσης προκαλεί σπασμούς στην μήτρα με συνέπεια αποβολή του εμβρύου αν καταναλώνεται στους πρώτους μήνες της κύησης. Και άλλα πολλά. Γενικώς δεν πρέπει να παίζουμε με τα φάρμακα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: